Logo Igualada Som-hi

La flama d’Igualada

Quan estem davant una llar de foc, notem l’escalfor de la flama. Sense gairebé fixar-nos-hi, la flama ens segueix escalfant però va apagant-se. Tot i que es redueixi, segueix arribant-nos l’escalfor. I podem decidir avivar el foc perquè creixi i no s’apagui. Ara bé, si ens n’adonem massa tard, encara que ens segueixi escalfant, aquella flama s’apaga i per molt que ventem el foc ja no hi ha marxa enrere. Quan veig Igualada, veig que es troba en aquest moment, és aquest foc. Cal avivar el foc abans no sigui massa tard, cal ventar, cal donar un nou oxígen, cal donar un nou impuls a Igualada.

El primer símptoma de que alguna cosa no va bé i senyalm per tant, que cal ventar aquesta flama és el moment que viu el comerç de la nostra ciutat. Amb voluntat de millorar la situació, des del nostre grup Igualada Som-i (PSC - Igualada Oberta), vam presentar una moció al Ple de la setmana passada amb un seguit de propostes per impulsar el comerç de la ciutat davant els tancaments que hi ha hagut les darreres setmanes. La moció va quedar aprovada per tots els grups de l’oposició, excepte pel govern. El govern de Marc Castells hi va votar en contra. Res del que plantejàvem a la nostra moció justifica el vot en contra del govern.

La primera acció que proposem és renovar la planificació urbanística amb un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), ja que l’actual data de l’any 1986. Mentre totes les altres ciutats mitjanes de Catalunya han fet els deures, el tenen renovat i estan preparades pel present i pel futur, el govern de Junts segueix tenint Igualada encallada al segle passat. Vilafranca el va renovar al 2003, Manresa al 2017, Vic al 2019 i Vilanova i la Geltrú al 2001. Un dels grans àmbits que hauria de transformar el nou POUM és el barri del Rec. No podem seguir acceptant que el barri del Rec siguin 30 hectàrees gairebé mortes a tocar del centre d’Igualada. Pensem en la nova energia que el Rec donaria al centre d’Igualada si el reconvertíssim, de mica en mica, amb altres usos que se sumin a l’industrial com el residencial, el comercial o activitat econòmica terciària. Evidentment, tota aquesta nova energia revertiria en un centre més viu. El comerç necessita gent vivint-hi a prop i el Rec és la gran oportunitat per aconseguir-ho.

La segona gran actuació que proposem és impulsar un Pla de Xoc contra els tancaments comercials amb iniciatives com la gestió del centre de la ciutat amb un Pla de Locals Buits tot fent un treball quirúrgic des de l’Ajuntament per oferir un recorregut comercial atractiu i divers als carrers principals del centre de la ciutat, també millores urbanístiques com la urgent reforma de la Rambla de Sant Isidre o convertir en plataforma única el carrer d’Òdena i accions de dinamització que atreguin compradors tot buscant la col·laboració de les entitats i escoles municipals d’art de la nostra ciutat.

I la tercera acció que proposem és crear una experiència de compra atractiva i única, acordada amb Igualada Comerç, i que vagi molt més enllà de l’oferta comercial. Una experiència de compra que inclogui una oferta global de gastronomia, cultura i oci.

 

Tenim una ciutat que se’ns està apagant i el govern de Junts fa com si sentís ploure. En política és important fer un bon diagnòstic de la situació i i anticipar-se als problemes. A Igualada estem anant tard i posem el crit d’alerta perquè volem revertir aquesta situació. Ho fem com a primer grup de l’oposició amb ànim constructiu, propositiu, oferint la nostra mà estesa i amb propostes sobre de la taula. El cofoïsme del govern de Marc Castells ens porta on estem, Ventem el foc que deia a l’inici abans no sigui massa tard. Per Igualada i pel nostre comerç.

 

 

Jordi Cuadras

Cap de l’oposició de l’Ajuntament d’Igualada

 

 

 

 

Tornar a la pàgina principal