Logo Igualada Som-hi

Impulsem el comerç d’Igualada

Només cal passejar pels carrers del centre d’Igualada per veure que la situació del comerç no és la desitjable. Ho veu tothom, ciutadans i ciutadanes. Ho veuen i ens ho diuen els comerciants. Ho veiem, també, la majoria dels grups polítics de l’Ajuntament. Els únics que no ho veuen són els regidors del govern de Junts. Això és el que va passar al Ple de la setmana passada: el govern de Marc Castells va votar en contra d’una moció impulsada pel nostre grup Igualada Som-hi (PSC - Igualada Oberta) on fèiem un seguit de propostes per impulsar el comerç de la ciutat davant els tancaments que hi ha hagut les darreres setmanes. La moció va quedar aprovada per tots els grups de l’oposició, excepte pel govern. Per què? Doncs perquè l’alcalde Marc Castells afirma que tot va molt bé. Sí, sí: diu que el comerç d’Igualada va bé.

Tenim una ciutat que se’ns està apagant i el govern de Junts fa com si sentís ploure. Posem el crit d’alerta perquè volem revertir aquesta situació abans no sigui massa tard. Altres ciutats mitjanes de Catalunya com Vilafranca, Vilanova i la Geltrú o Granollers no estan vivint el mateix que nosaltres. Si hi ha altres ciutats que van millor, potser és que a Igualada alguna cosa no s’està fent bé? Estem patint les conseqüències d’un govern cofoïsta que no és conscient d’aquesta realitat i no fa res per solucionar-la.

Des del grup socialista proposem tres grans àmbits d’actuació per fer front a aquesta davallada comercial i tenir un centre viu. La primera acció és la planificació urbanística. Pot ser reiteratiu però és el que Igualada necessita: cal renovar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El nostre Pla data de l’any 1986. Mentre totes les altres ciutats mitjanes de Catalunya han fet els deures, el tenen renovat i estan preparades pel present i pel futur, el govern de Junts segueix tenint Igualada encallada al segle passat. Vilafranca el va renovar al 2003, Manresa al 2017, Vic al 2019 i Vilanova i la Geltrú al 2001.

El POUM hauria de tractar com a prioritari, evidentment, la transformació del barri del Rec. No podem seguir acceptant que el barri del Rec siguin 30 hectàrees gairebé mortes a tocar del centre d’Igualada. Pensem en la nova energia que el Rec donaria al centre d’Igualada si el reconvertíssim, de mica en mica, amb altres usos que se sumin a l’industrial com el residencial, el comercial o activitat econòmica terciària. Evidentment, tota aquesta nova energia revertiria en un centre més viu. El comerç necessita gent vivint-hi a prop i el Rec és la gran oportunitat per aconseguir-ho. Us imagineu quin munt d’oportunitats hauria perdut Barcelona si hagués renunciat a obrir-se al mar? L’obertura al mar de la Barcelona olímpica, a Igualada és l’obertura al sud a través del Rec. Tenim l’oportunitat als nostres nassos i el govern de Junts no només no l’aprofita, sinó que es vanagloria de no fer-ho.

La segona gran actuació que proposem és impulsar un Pla de Xoc contra els tancaments comercials amb iniciatives com la gestió del centre de la ciutat amb un Pla de Locals Buits tot fent un treball quirúrgic des de l’Ajuntament per oferir un recorregut comercial atractiu i divers als carrers principals del centre de la ciutat, també millores urbanístiques com la urgent reforma de la Rambla de Sant Isidre o convertir en plataforma única el carrer d’Òdena i accions de dinamització que atreguin compradors tot buscant la col·laboració de les entitats i escoles municipals d’art de la nostra ciutat.

I la tercera acció que proposem és crear una experiència de compra atractiva i única, acordada amb Igualada Comerç, i que vagi molt més enllà de l’oferta comercial. Una experiència de compra que inclogui una oferta global de gastronomia, cultura i oci.

 

Com a primer grup de l’oposició podríem limitar-nos a fer crítica però volem aportar i per això fem aquest seguit de propostes, que estem segurs que són les que necessita el comerç d’Igualada. Fem política útil i demanem al govern de Marc Castells que enlloc de votar en contra de tot això reflexioni sobre la situació del comerç d’Igualada i deixi de voler-nos fer creure que tot va molt bé. Creiem en el potencial d’Igualada i els seus comerciants. Només cal un govern que, des de l’Ajuntament, tingui ganes, iniciativa i ambició de fer que les coses millorin. Un cop més, oferim la nostra mà estesa a generar grans consensos i passar a l’acció.

 

 

Jordi Cuadras

Cap de l’oposició de l’Ajuntament d’Igualada


Tornar a la pàgina principal