Logo Igualada Som-hi

Igualada Som-hi presenta 15 projectes per una recuperació digital, verda i feminista i captar els diners dels Fons Europeus

El grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC - Comuns - Igualada Oberta) ha marcat els objectius d’aquest curs polític amb la mirada posada en afrontar la crisi provocada per la Covid-19 i convertir-la en una oportunitat per preparar la ciutat pel futur. La formació d’esquerres i progressista ha presentat una primera bateria de 15 projectes per a fer-ho possible i perquè l’Ajuntament opti als Fons Europeus de la Reconstrucció que destinaran 140.000 milions d’euros a Espanya.

El regidor portaveu d’Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, afirma que “és el moment d’afrontar les tres grans transicions que hi ha en marxa a nivell global: la digital, la verda i la feminista. Per això proposem i demanem generar projectes municipals que tinguin tres objectius: reconvertir la nostra economia, generar ocupació i aconseguir cohesió social”. Cuadras recorda que “aquests són els criteris que marquen els Fons Europeus que es donaran i per això cal que estiguem, com a ciutat, plenament alienats per accedir-hi i ser-ne beneficiaris. O fem això o estarem desaprofitant una gran oportunitat. I la nostra ciutat no està en condicions de desaprofitar-ne cap. Cal que tot vagi encaminat a generar feina i buscar nous nínxols de negoci per a crear aquesta ocupació”.

Igualada Som-hi ha presentat, en roda de premsa, els 15 projectes que proposa. En l’àmbit de “Ciutat digital” aposta per crear una Oficina d’Orientació i Ajuda de Tràmits Virtuals per col·lectius que no tenen accés o coneixements informàtics, impulsar espais de coworking per fer teletreball, crear un telèfon 010 d’atenció ciutadana gratuït, instal·lar Wi-fi gratuït espai públic a llocs estratègics, garantir l’accés a internet pels alumnes en situació vulnerable i digitalitzar el Mercat com a espai de venda del producte Km0 de la comarca i garantir la transició digital del comerç.

Pel que fa a “Ciutat verda”, Igualada Som-hi proposa un concurs obert d’idees de nous negocis d’indústria neta per crear nova ocupació al territori com per exemple el reciclatge de mascaretes, instal·lar un parc de plaques fotovoltaiques a les Guixeres per generar energia neta, una reconversió verda de l’economia, ampliar l’illa de vianants del nucli antic, impulsar una xarxa de carrils bici a Igualada i la Conca d’Òdena, ajudes per a instal·lar plaques fotovoltaiques a les comunitats de veïns i bonificar la taxa d’escombraries a les empreses que apostin per l’economia circular.


Proposta per la conciliació laboral i familiar

En l’àmbit de “Ciutat feminista”, Jordi Cuadras considera que “aquesta crisi no la poden tornar a pagar les dones. En aquests moments, un 60% de les persones sense feina a la nostra ciutat són dones. Per això cal que el feminisme estigui al centre de la planificació de la sortida d’aquesta crisi”. Igualada Som-hi proposa que l’Ajuntament impulsi un ambiciós projecte titulat “Concilia”. Es tractaria d’un Servei d’Atenció Domiciliària pels infants que hagin de fer aïllament domiciliari i permetre que els pares que no puguin adaptar la seva jornada laboral, no hagin de renunciar a una part del seu sou o lloc de treball.

Cuadras remarca que “tal i com actualment està plantejada la situació a les escoles, el fet de confinar o aïllar a un infant obliga a que una persona de la llar demani un permís i, com acostuma a ser la persona que cobra menys, habitualment aquesta renúncia al mercat laboral per fer la tasca de cura recau en les dones. Ho hem d’evitar i hem d’aconseguir garantir que les dones no hagin de renunciar a la feina. En aquest context, l'atenció domiciliària que proposem trenca amb les desigualtats tot evitant la reducció dels ingressos de la llar i respectant el dret del menor de ser atès al seu propi domicili”.

Igualada Som-hi també proposa augmentar els salaris del personal de cures i neteja que depenen de l’Ajuntament com el personal del Consorci Sociosanitari, establir una renda mínima complementària per les mares en situació de pobresa, bonificar l’acollida a les escoles bressol per a famílies monomarentals per facilitar la conciliació i una borsa municipal de personal de cures, neteja, cangur i classes de repàs per regular aquestes activitats.

Les 15 propostes que ha presentat Igualada Som-hi són un primer avançament del treball que la formació d’esquerres i progressista es planteja per aquest curs, on també batallarà perquè l’educació tingui totes les garanties i la salut arribi a tothom. Igualada Som-hi es mostra disposada a debatre i acordar les propostes a fer amb la resta de grups i remarca la importància d’aprofitar els Fons Europeus per fer un salt endavant i afrontar debats de fons i no només pal·liatius que preparin la ciutat pel present i el futu

Tornar a la pàgina principal