Logo Igualada Som-hi

El buit de l’Escorxador

Aquest Nadal l’Escorxador ha tornat a ser la seu del Saló de la Infància. Una de les poques activitats que s’hi fan al llarg de l’any perquè el govern de Junts el té tancat a pany i clau. És un edifici amb un valor arquitectònic molt rellevant i que per les seves característiques podria ser un dels centres culturals de la nostra ciutat. De fet, així és com va ser planificat fa més de 15 anys però l’actual govern prefereix tenir l’equipament adormit i sense gairebé ús i se suma als grans edificis buits que tenim a Igualada (Correus, Hotel Ciutat d’Igualada, Cal Carner, Carlomagno,...), amb la diferència que en aquest cas la propietat és 100% municipal i l’Ajuntament hauria de predicar amb l’exemple.

Per tant, ens correspon una reflexió i una demanda que cau pel seu propi pes: omplim l’Escorxador. Omplir l’Escorxador vol dir apostar, definitivament, perquè sigui el gran equipament cultural d’Igualada. Un equipament de consum i de creació cultural. Onanar a veure i on anar a crear cultura. On el públic hi tingui oferta i on els creadors tinguin un espai on fer tot allò que es proposin. L’espai és idoni i el seu entorn necessita d’un equipament com aquest per fer reviure un barri fosc i apagat com és el de l’Asil.

Omplir l’Escorxador per nosaltres vol dir fer-ho en dues fases. Primer, omplir d’activitat les actuals sales polivalents amb una programació d’exposicions, espectacles o concerts. I en aquesta primera fase també vol dir que el seu gran i majestuós pati ens l’imaginem convertit en un gran escenari a l’aire lliure per acollir activitats culturals durant l’estiu i en uns jardins que oferissin un gran espai verd a un barri que no en té.

En una segona fase, omplir l’Escorxador vol dir construir l’auditori que Igualada necessita al gran espai lliure que hi ha al seu darrere. Apostem per fer-lo en aquest emplaçament i no en un altre:connectat a la ciutat, integrat a la trama urbana i de fàcil accés. Un auditori que hauria d’anar acompanyat d’una aposta real per la música, fins ara deixada en mans només de les entitats i conjuntscom l’Orquestra Terres de Marca, que omplen la manca d’una programació com sí que tenen altres ciutats. I en aquesta segona fase d’omplir l’Escorxador, a més de l’auditori també proposemubicar les escoles de música, art i teatre municipals que podrien treballar projectes conjunts i es trobarien a prop d’altres centres educatius com les escoles Emili Vallès, Divina Pastora, Ramon Castelltort, Pia oGarcia Fossas i l’Institut Pere Vives Vich amb les facilitats que això suposa per un gran nombre d’alumnes de la nostra ciutat.

Tal i com ens l’imaginem des d’Igualada Som-hi(PSC - Igualada Oberta), l’Escorxador és un equipament que equilibraria Igualada i dotariad’activitat tota la zona oest de la nostra ciutat. I ho faria en sintonia amb la resta d’equipaments culturals. Agafeu el mapa i veureu com l’Escorxador connecta en línia recta, a través del carrer de vianants de l’Aurora, amb la Biblioteca Central i el Teatre de l’Aurora i, tot seguint recte, amb el Teatre Municipal l’Ateneu, tot establint un eix cultural que ben planificat i ben coordinat permetria establir unes sinèrgies que multiplicarien els resultats de l’activitatcultural de la nostra ciutat.

La política de mirada llarga és aquella que a través de l’execució de projectes concrets impulsa grans transformacions i l’Escorxador ho té tot per ser un projecte transformador per la Igualada del segle XXI: un espai on anar a veure cultura, un espai on els creadors puguin disposar de les facilitats per impulsar projectes artístics, un espai on reunir les escoles d’art d’Igualada, on tenir el nou auditori, on obrir els seus jardins a la ciutat i, sobretot, on crear una nova centralitat a l’oest d’Igualada.

Tornar a la pàgina principal